Vernietiging van VvE-besluiten: let op de termijnen!
Met het kopen van een appartement krijg je zomaar een verplicht lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren erbij. Dan blijkt dat je als appartementseigenaar niet de volledige zeggenschap over je woning hebt. Schilderbeurt voor de kozijnen, vervangen riolering, al dan niet een laadpaal bij je parkeerplaats: het zijn zaken waar de VvE in de regel over gaat en waar je als afzonderlijke eigenaar niet zo heel veel over hebt te zeggen.
Nietige besluiten
Besluitvorming binnen de VvE gaat in de regel op basis van meerderheid van stemmen. Dat betekent echter niet dat je tegen een VvE-besluit niets kunt doen. Als de gezamenlijke eigenaren binnen de VvE een besluit nemen dat in strijd is met de splitsingsakte, dan is zo’n besluit nietig. Dat kan bijvoorbeeld het besluit zijn dat iedere eigenaar het schilderwerk van de buitenkozijnen zelf moet regelen. Als in de splitsingsakte staat dat de kozijnen horen tot het gemeenschappelijk bezit, dan is zo’n besluit nietig. Een eigenaar die het niet eens is met zo’n besluit, kan dat bij de rechtbank aanvechten.
Vernietigbare besluiten
Besluiten kunnen ook vernietigbaar zijn, bijvoorbeeld als het besluit niet redelijk is. De vernietiging van een VVE-besluit wordt bijvoorbeeld ingeroepen als één eigenaar meer dan de helft van de appartementen heeft waardoor die in zijn eentje alles denkt te kunnen beslissen. Ook besluiten waar alle overige eigenaren het niet mee eens zijn. Bewoners die worden geconfronteerd met veel inbraken, willen bijvoorbeeld graag cameratoezicht in het pand. Dat is een flinke investering, die een “grooteigenaar” die de woningen heeft voor de verhuur mogelijk liever niet doet. Als deze grooteigenaar een door alle overige eigenaren gewenste camera met zijn meerderheid aan stemmen tegenhoudt, kunnen de overige eigenaren (vaak met succes) bij de rechtbank (sector kanton) de vernietiging van het besluit inroepen.
Termijnen en verzoekschriftprocedure
Vernietiging vindt plaats door indiening van een verzoekschrift. Let op: de termijn om de vernietiging in te roepen is kort. Eén maand na de dag waarop de verzoeker van het besluit kennis heeft genomen. Over dat “kennisnemen” is veel geprocedeerd. In de rechtspraak is, kort gezegd, het volgende bepaald. Niet maatgevend is wanneer de notulen van de VvE-vergadering zijn verspreid. Voor degene die bij de VvE-vergadering aanwezig was, begint de vernietigingstermijn één dag na de vergadering te lopen. Voor degene die niet aanwezig waren en mondeling of via een mailtje hebben vernomen wat er ongeveer op de besluitenlijst staat, begint de termijn één dag nadat die op deze wijze van het besluit hebben geweten. Een maand is overigens een maand, dus niet standaard 30 of 31 dagen.
Die termijn is echt kort. Als je de vernietiging wilt inroepen, schakel dan tijdig juridische hulp in. Niet twee dagen voordat de termijn is verstreken, dan is er eigenlijk te weinig tijd om een goed verzoekschrift in te dienen. Waakzaamheid op de termijnen is echt geboden.
Auteur
Meer artikelen en publicaties
- Alle
- AD
- Aanbesteden
- Aanneming van werk
- Advies in de bouw
- Appartementsrecht
- Bouw Totaal
- Bouwbeurs
- Bouwrecht
- Cobouw
- Funderingen
- Huurrecht
- Koop en verkoop
- Vereniging Eigen Huis