Skip to main content

Appartementsrecht

Als koper van een appartement krijg je er gratis en voor niets een heel aantal rechten en verplichtingen bij. Daarnaast wordt de eigenaar van een appartement automatisch lid van een VvE. Wat betekent dat? Waar gaat de VvE eigenlijk over? Mag de vvE zomaar iets beslissen over de woning van afzonderlijke eigenaren? Kunnen die daar dan nog iets tegen doen?

Als je een appartement koopt, heb je opeens met de andere eigenaar of eigenaren binnen de Vereniging van Eigenaren te maken. Je bent opeens samen eigenaar van de fundering, het dak, de gevel, balkons, kozijnen, standleidingen en misschien nog wel veel meer. Het besluit om een laadpaal voor de elektrische auto te laten plaatsen, kan niet meer individueel worden genomen. 

De eigenaar van een appartement hoeft niet ieder besluit van de VvE zomaar te accepteren. Via de rechter zijn besluiten aan te vechten. De eigenaar die daar voor gaat moet wel oppassen: het appartementsrecht is ingewikkeld en de termijnen waarbinnen een besluit worden genomen echt kort.