Skip to main content

Koop en Verkoop

De koop van een woning, bedrijfshal of kantoorgebouw behoort tot de grootste aankopen die je kunt doen. Dat geldt zowel voor het gezin dat eindelijk aan geslaagd bod op een woning heeft gedaan als op de ondernemer die een grotere loods heeft gevonden waar de onderneming beter past.

Het is best wonderlijk dat grootste aankoop die een mens tijdens zijn of haar leven doet, vaak plaatsvindt na een paar bezichtigingen van een minuut of twintig. Vaak geven aspecten als locatie of gevoel bij een pand de doorslag. En dan is er ook nog de druk op de vastgoedmarkt. Als je als koper als meermalen hebt misgetast: hoe kritisch ben je dan als een bod wel een keer wordt geaccepteerd? 

Na levering kan een pand zomaar niet helemaal aan de verwachtingen voldoen. De grootte blijkt bij hermeting tegen te vallen. Er is wat sneller investering noodzakelijk dan vooraf gedacht. Wat kan een koper dan doen? 

En de verkoper, die de woning heeft verkocht. Hoe zal die zich voelen als een jaar na verkoop en levering een aangetekende brief wordt afgegeven waarin die aansprakelijk wordt gesteld omdat de gemeente heeft gemeld dat de fundering hersteld moet worden. Dat de fundering slecht zou zijn, daar wist je als verkoper niets van af. Moet je als verkoper dan zomaar opdraaien voor het funderingsgebrek van de woning waar je al een jaar niet meer de eigenaar van bent? 

Over aansprakelijkheid na verkoop en levering wordt veel geprocedeerd. Helaas, want dat betekent in de regel dat de koper niet blij is met wat hij of zij heeft gekocht. Of de verkoper daar nu iets aan heeft kunnen doen of niet. 

Bij geschillen die ontstaan door koop en verkoop van vastgoed, is het verstandig om een advocaat te hebben die van wanten weet. Die verstand heeft van vastgoed. Die de standaardcontracten (NVM-koopakte of VBO-koopovereenkomst) en de daarbij horende rechtspraak kent.

Die weet wanneer de verkoper de plicht had om te informeren. Die weet of de verkoper heeft voldaan aan de informatieplicht. Die de verantwoordelijkheden en eventuele aansprakelijkheid van de makelaar kent. Fundament Advocatuur is daarvoor de juiste plek.