Skip to main content

Over mij

Remco Smith

Bouwrecht- en vastgoedadvocaat

Als zoon van een hoofduitvoerder in de woningbouw en kleinzoon van twee Groningse aannemers lag de keuze voor bouwrecht voor de hand. 

Ik ben gek op de bouw en op architectuur. Gefascineerd door het bouwproces: hoe met initiatief, verbeelding, mankracht en geld, op een braakliggend terrein een woning, bedrijfshal of appartementencomplex gemaakt kan worden. 

Vanaf de initiatieffase tot de vergunningfase, de aanbesteding en de uiteindelijke bouw. Tot voorbij de oplevering en het uiteindelijke gebruik van het pand. Met mijn jarenlange ervaring in de bouw en het vastgoed ben ik de juiste advocaat.

Vanaf 1 januari 2011 werk ik voor mijzelf en voer ik mijn praktijk onder de naam Fundament Advocatuur B.V. Een naam die uitstraalt in welk rechtsgebied ik werk (vastgoed) en wat ik mijn opdrachtgevers wil bieden (juridisch vaste grond onder de voeten).

Ervaring

Sinds 2000 ben ik advocaat. Eerst alleen in het bouwrecht maar later ook in het vastgoedrecht. Kijk onder "Specialismen" wat ik daarmee bedoel.

Mijn cliënten zijn:

- aannemers
- ontwikkelaars
- architecten
- adviseurs in de bouw
- opdrachtgevers
- woningcorporaties
- vastgoedeigenaren (verhuur)
- kopers en verkopers van onroerende zaken
- buren met discussies over de noodzaak van funderingsherstel

Opleiding

Door de jaren heen heb ik een aantal specialisatiecursussen gedaan. De belangrijkste zijn:

 • Juridische PAO Leiden
  Huurrecht
  2022
 • Grotius Opleiding:
  Grotius Onroerend Goed
  2018 - 2019
 • Instituut voor Bouwrecht (IBR):
  Cursus VvE-recht
  2015
 • Instituut voor Bouwrecht (IBR):
  Cursus Algemeen Aanbestedingsrecht
  2013
 • Grotius opleiding:
  Algemeen bestuursrecht
  2008 - 2009
 • Instituut voor Bouwrecht (IBR):
  Cursus publiekrechtelijk bouwrecht
  2006
 • Instituut voor Bouwrecht:
  Cursus privaatrechtelijk bouwrecht
  2005

Orde van Advocaten

Als advocaat ben ik gebonden aan de regels die de Advocatenwet voorschrijft. Onderdeel daarvan is dat de Orde van Advocaten mijn kantoor controleert op mijn kantoororganisatie (voldoende verzekerd, bereikbaarheid, overdracht van cliënten bij ziekte of overlijden, voldoende opgeleid). De Orde verplicht ieder advocatenkantoor om een kantoorklachtenregeling te hebben en te publiceren. De kantoorklachtenregeling van mijn kantoor is hier op te vragen.

Privacy

De relatie tussen advocaat en cliënt vergt dat ik vertrouwelijk met informatie van de cliënt omga. De wet schrijft dat voor, maar ik heb daar geen wet voor nodig. Zo kent mijn site geen cookies, dat is voor mij vanzelfsprekend. De AVG maakt dat ik een privacyverklaring heb die ik met mijn cliënten deel. 

Contact